05 april 2018 - Torrey - Cathedral Valley - Moonscape - HanksvilleDe medereizigers van vorig jaar bestempelden allemaal Cathedral Valley, samen met uiteraard de tweedaagse op Lake Powell, als hét hoogtepunt van de reis.
Daarom ook dat we deze prachtige rit, over zowat 100 km dirt roads graag opnieuw op de planning zetten. Dat wordt voor ons de derde keer dat we deze route rijden en we twijfelen er niet aan dat we opnieuw een fantastische dag zullen beleven.
En de ochtendstond geeft alvast goud in de mond.


Cathedral Valley ligt in het noordelijk deel van het Capitol Reef NP. Het is indrukwekkend natuurgebied dat alleen via een onverharde weg valt te ontdekken en daarom komen er maar weinig andere bezoekers. De beide keren dat wij er waren hebben we er een ganse dag helemaal niemand gezien.

Nadat we nog wat inkopen gedaan hebben, vertrekken we om 9 uur richting Capitol Reef.
Het avontuur start altijd met de vraag of het waterniveau van de Fremont River niet te hoog zal staan, want dan kunnen we voor vandaag iets anders bedenken...
Maar nee hoor, we rijden er vlot door en kunnen beginnen met een lange dag dirt roads door bijzondere én afwisselende landschappen.

Geen enkel probleem voor de Nissans Armada


Alles prima met Evelien en William

Anna, Lianne en Nicole (op de achterbank) zien het het helemaal zitten.
Een obligate stop is altijd bij de achtergelaten truck.

Ulrikke is weeral model van dienst

Alle aandacht vervolgens naar mascotte Foxie


Voorlopig hebben we het weer niet helemaal mee want de overtrokken lucht doet de kleuren van de Bentonite Hills (ook wel Rainbow Hills genoemd) niet echt de volle eer aan.
De Henry Mountains op de achtergrond

Een totaal ander landschap krijgen we te zien bij de Lower South Desert Overlook van waar we een uitzicht hebben over South Desert Valley, die parallel loopt met de Waterpocket Fold.
De grote monoliet is Jailhouse Rock en is met een hoogte van ongeveer 150 meter een van de hoogste van de Cathedral Valley.


Met mijn liefste voorop

Nog even overleg tussen vader en zoon...

Ulrikke als een klein stipje in het machtige landschap


Op een bepaald moment komt de zon toch even piepen, ideaal moment voor een groepsfoto, genomen door onze Chinese vriendin die de ganse dag, tot groot jolijt, zou opduiken. "gloup pictule....one mole.... one, two, thlee..."De coördinatie tussen Caroline, Leen en Ulrikke is nog voor verbetering vatbaar...Leen vóór Jailhouse Rock

Wie goed kijkt ziet nog restanten van een oude weg die tijdens de jaren ’50 gebruikt werd toen hier olie werd gewonnen.


Onze volgende stop is bij de Lower Cathedral Valley Overlook van waar een schitterend uitzicht hebben over het landschap waar we deze namiddag zullen doorrijden. Prominent aanwezig zijn de Temple of the Sun en Temple of the Moon, de twee grote monolieten, en op de voorgrond de Temple of the Stars.Temple of the Sun

Temple of the Moon

Volledig ingezoomd zien we zelfs Glass Mountain.


Dat is echt genieten...


Tomas krijgt er niet genoeg van.


We rijden door tot bij South Desert Overlook waar het landschap heel wat groener is. Dat is te wijten aan het feit dat hier veel meer neerslag valt dan elders in de Cathedral Valley.
De vallei wordt omringd door hoge kliffen in het noordoosten en de Waterpocket Fold in het zuidwesten.


Tomas, Anna en Lianne

Een deel van onze 'bende'

Ulrikke, Caroline en Steven in gedachten verzonken

Net zoals vorig jaar eten we onze lunch aan de picknicktafels bij de Upper Cathedral Valley Overlook. Dat is een van de mooiste uitzichten van de Cathedral Valley met de Cathedral Buttes, de lange reeks monolieten, prominent aanwezig.Bij zonnig weer (2017) toch nog wel iets anders...


Iets verder rijden we via een spectaculaire weg naar beneden, de Upper Cathedral Valley in, naar de Caineville Wash Road, die helemaal door Middel Desert loopt, met heel wat monolieten en andere mooie rotsen.Hier vinden we ook de Gypsum Sinkhole, een gat met een doorsnede van 15 m en 60 m diep. Het gat ontstond doordat het gips dat hier in de grond zat wegspoelde.

Klein stipje Ulrikke bij het grote gat...Toch best niet té ver lopen want het gat loopt nog een eind onder de vaste grond door.

Van hieruit gaat het naar de Lower Cathedral Valley met zijn twee bekende monolieten, de Temple of the Sun en Temple of the Moon. Eerder vandaag keken we er van boven op neer. De twee monolieten zijn ongeveer 120 m hoog. Iets verderop staan ook nog wat kleinere monolieten, de Temples of the Stars. De dramatische wolkenlucht geeft nog wat extra pigment aan deze omgeving.

Temple of the Sun

Temple of the Moon

Temple of the Stars


Bij een tempel hoort een gebedje vindt Caroline...
Op de terugweg rijden we ook nog langs Glass Mountain, een bijzonder merkwaardige "berg" die bestaat uit ‘selenite crystals’, een soort gipskristal.
De lucht wordt steeds dreigender, als dat maar goed komt met nog zo veel kilometers dirt road voor de boeg.
We rijden nu terug richting de UT-24 en dat doen we door de kleurrijke Caineville Badlands.

Eens terug op de UT-24 besluiten we om nog eens langs Factory Butte en Moonscape Overlook te rijden.


De belichting is niet ideaal, maar het blijft toch een onwaarschijnlijk uitzichtpunt. Alle medereizigers zijn hier dan ook volkomen terecht danig ondersteboven van het bovenaardse uitzicht.


Tomas legt de dramatische wolkenlucht vast boven Factory ButteWe besluiten om te vertrekken, maar als we 5 minuten op de dirt road aan het rijden zijn, zien we ineens de zon tevoorschijn komen boven Factory Butte en we besluiten dan ook om terug te draaien richting Moonscape.Met dit resultaat...

Henry Mountains


Factory Butte gezien vanaf Moonscape.


Als de zon achter de ridge van Moonscape zit, rijden we eindelijk terug, en worden we nog getrakteerd op Factory Butte in de laatste zonnestralen.Het is iets voorbij 20u als we bij het hotel aankomen na alweer een fantastische dag.

Avondeten doen we bij Blondies, rechtover het motel, en om 22u zijn we terug in de kamer. Het is uiteraard veel te laat om nog die honderden foto's te gaan selecteren, maar die volgen uiteraard later.


Het weer: meestal bewolkt, 21°C

Aantal gereden km: 240
Overnachting in Whispering Sands

2 opmerkingen:

  1. Top! Dit hebben wij voor het eerst op de planning. Zouden eerst doorrijden maar dat is nu zeker geen optie meer. Ik begrijp dat het het handigste is eerst de river over te steken en daarna geen problemen meer hebt wanneer het donker gaat worden? Slapen een nacht in Torrey.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad, altijd eerst de rivier doorsteken want je wilt het niet meemaken dat je na een dag dirt roads moet vaststellen dat het waterpeil te hoog staat en dat je helemaal moet terugrijden...

      Verwijderen